Menu

Description

A system of reduced concrete vaults introduces the mechanism of spatial composition generating a frame able to suggest an idea of buried architecture that adapts to the ground. These vaults, covered with soil and vegetation, recover the landscape appearance of local architecture and organize an effective bioclimatic mechanism. The inertia of its roof tops, the air directed, and the patios with vegetation and water are the elements used.

There is a passive support to the heating and cooling conditions through the introduction of sheets of water, fountains, streams, which help us to reduce the temperature, as well as to produce freshness when the currents pass, improving the comfort.

A group of courtyards with water and vegetation of strong symbolic content (olive trees, totoras, tilos, American laurels,...) configure the architectural route.

THE STONE AS A BUILDING MATERIAL

To do so, we use the basalt stone cut through its four faces. Moreover, we use some pieces of different sizes, no more than 50 x 40 cm, as ashlar blocks to produce overlapped rows making the curves to vibrate when their size change.

These stones are attached to a bearing wall of precast concrete serving as a connection between the two sides of the wall.

Thus, reinterpreting basalt stone as local building material we have designed this building, of great thermal inertia, ensuring that a fluid but differentiated dialogue between the ancient stone structures (pyramids) of a higher oxide content and with a less regular geometry, size and disposition used as natural masonry layout.

ETHNOGRAPHIC PARK PYRAMIDS OF GÜIMAR

  • TYPE CULTURAL

  • Status Built

  • Location Tenerife

  • Program Culture

  • Year 1996

  • Developer Fred Olsen S.A.

Description

SHARE facebook, twitter